Raidan takaa


Meno chilliä, menu chiliä
( 27.02.2015 )

Teemu Rannikko on yksi tämän hetken kokeneimmista naisten Salibandyliigan erotuomariryhmän jäsenistä. Hän on jakanut oikeutta noin 120:ssa naisten Salibandyliigan ottelussa.
Teemun repertuaariin kuuluvat myös kansainväliset tehtävät. Naisten MM-kisoissa Sveitsissä 2011 hän oli erotuomarina välierässä Sveitsi–Ruotsi yhdessä Janne Koskisen kanssa. Koskisen lopetettua tuomariuransa Rannikon pari kansainvälisillä kentillä on tätä nykyä Petri Suhonen.

Kotona Nokialla saman katon alla Rannikon kanssa asustelevat vaimo sekä 3,5-vuotias tytär ja 4 kuukauden ikäinen poika. Perhesuhteistaan Teemu tähdentää vielä, että ne ovat ”tosi hyvät!”
Iäkseen hän kertoo ”tätä kirjoittaessa vasta 32”, mistä voisi villisti päätellä, että se pyörähtää lähiaikoina Patrick Royn pelinumeroksi. Valitettavasti tarkka syntymäpäivä on Raidan takaa -toimitukselle mysteeri.
Herran ammatti on toimitusprojektien globaalin suunnittelutoiminnon vetäjä automaatioalan yrityksessä – ehtaa insinöörikieltä siis!
Mutta millaisesta ruoasta mies pitää? Mitä hän muuttaisi salibandyssa, jos saisi diktaattorin valtuudet? Ja miten Air Jordanit liittyvät tähän kaikkeen? Lue, niin tiedät!


Onko sinulla muita harrastuksia kuin erotuomarointi?
”Olen intohimoinen pyöräilyharrastaja (RR & MTB) sekä talvella hiihdän suksilla. Myös muu liikunta, lähinnä pallopelit ovat lähellä sydäntä. Tulisen ruuan ystävä, joka puuhailee chilien kanssa.”

Omin sanoin: kuka olet, mistä tulet?
”Paljasjalkainen tamperelainen, joka on asunut suurimman osan elämästään Nokialla.”

Milloin aloitit tuomaroinnin ja miten päädyit kurssille?
”Kurssille houkutteli aikanaan (vuosi oli varmaan -98) Antti Tomminen. Jukka Innanen taisi olla tuolloin kouluttajana. Tuomaroinnin aloitin aiemmin komentamalla puulaakisarjaa sunnuntaiaamuisin Nokian Liikuntakeskuksella. Laji muistutti kyllä enemmän jotain muuta kuin salibandyä...”

Kerro tuomariurastasi?
”Kuudes kausi naisten salibandyliigassa menossa, missä pelejä on kertynyt pitkälti toista sataa tähän mennessä. Sitä ennen alueella muutama vuosi yksittäisiä pelejä (silloinen A4), aiemmin vuoroin pienellä tai isolla liekillä aluepelejä. Olen ollut mukana myös kansainvälisissä tehtävissä vuodesta 2011 alkaen.”

Kerro omasta pelaajaurastasi?
”’Urasta’? Missä lajissa? Salibandyä junnuissa ja alemmissa divareissa lähinnä tolppien välissä. Nykyään höntsään paljon täysiä. Futista tuli pelattua toistakymmentä vuotta junioritasolla. En pidä itseäni ’pleijerinä’.”

Mikä on tuomaroinnissa parasta/ikävintä?
”Parasta on ehdottomasti ympärillä olevat ihmiset. Vaikka tuomari on yksilö-/pariurheilija, niin ympärillä olevien kollegoiden ja muiden vaikuttajien verkosto niin Suomessa kuin maailmalla on mahtava juttu. Ei tätä muuten oikein jaksaisi lapioida. Ikävintä on se, kun summeri soi ja peli päättyy. On kuitenkin ollut taas niin kivaa.”

Mikä on ollut erotuomariurasi huippuhetki tähän saakka?
”MM-välierä ja kaikki finaalisarjat viimeisen viiden vuoden ajalta, joissa on oltu Jannen (Koskinen) ja Peten (Suhonen) kanssa mukana. Ja mieleen on jäänyt myös mm. samalla kaudella vedetyt naisten cup-finaali ja miesten pikkufinaali.”

Mitkä ovat vielä toteutumattomat tavoitteesi erotuomarina?
”Aina voi tavoitella sitä täydellisyyttä, mutta kyllähän noin konkreettisena asiana MM-kisoihin Tampereelle 2015 pitää päästä ja selvitä mahdollisimman pitkälle. Samoin se yhden pelin finaali olisi hieno nähdä (kaukalosta käsin).”

Oletko mukana erotuomaritoiminnassa muissakin tehtävissä kuin "vain" viheltämässä pelejä?
”Enpä juuri. Nykyinen elämäntilanne ei oikein anna sille toistaiseksi tilaa.”

Jos saisit olla päivän salibandydiktaattorina, mitä lajissamme muuttaisit?
”Puitteissa ainakin on parannettavaa monella paikkakunnalla. On surkeaa, että edes pääsarjajoukkueilla ei ole mahdollista pelata omalla paikkakunnallaan kun ei ole siihen sopivia tiloja. Pelejä pelataan jos jonkinlaisissa ’luolissa’, jotka ovat vähemmän turvallisia. Samoin lajin turvallisuudesta ja sen kehityksen suunnasta käyty keskustelu on vähintäänkin aiheellista.”

Jos sinusta tehtäisiin elokuva, kuka näyttelisi pääosaa?
”Huh! Olipa vaikea! Ehkä ulkomaisista Ryan Philippe tai Owen Wilson, kotimaisista Petteri Summanen.”

Täyskaimasi on yksi Suomen parhaista koripalloilijoista. Montako huonoa läppää tästä aiheesta kuulet viikoittain?
”Nykyisin harvemmin – ei edes viikottain ja Suomessa yleisimmin enää Turussa. Viimeksi asian nosti esille Slovenialainen kolleega MM-karsinnoissa helmikuun alussa. Aikanaan joskus 5 vuotta takaperin tästä tosiaan kuuli päivittäin. Todellisuus on tarua ihmeellisempää – takana on parit korisreenit n. vuodelta -90. Ei uponnut, vaikka vajaa 10 vuotta myöhemmin tulikin kuljeskeltua ’air jordaneissa’.”

Olet kotoisin Nokialta. Ei siis liene epäselvää, minkä merkkiseen puhelimeen puhut?
”Ei todellakaan. Siinä on omenalogo.”

Kerro joku hauska kommellus tuomarivuosien varrelta?
”Viilsin männävuosina kolleega Koskista MM-kisoissa punakortilla niskaan niin että vertahan siitä tuli oikein kunnolla. Tämä ei toki tapahtunut ottelutapahtuman aikana.”

18. Edellinen Raidan takaa -haastateltava Juhani Kirves halusi kysyä: Kun ura aktiivierotuomarina on ohitse, näetkö itsesi vielä mukana erotuomaritoiminnassa jossain muussa roolissa.?
”Mahdollisesti. Kiva jos on jäänyt sen verran käteen vuosien varrelta, että on joillekin jotain annettavaa.”

Mitä itse haluat kysyä seuraavalta Raidan takaa –piinapenkkin joutuvalta erotuomarilta?
”Kuka on maailman salibandyerotuomareiden all time ’the one’ ja miksi?”

Terveiset haastattelun lukijoille?
”Kaikille tasapuolisesti menestystä ja kunnioitusta kentille loppukevään karkeloihin!”

Teemu Rannikko (parinaan Petri Suhonen) erotuomarina naisten Salibandyliigan ottelussa Happee–TPS lauantaina 7.3. kello 14.00 Jyväskylän Monitoimitalolla.

Teksti: I-P Airola
Kuvat: Esa Takalo





 
Kirjaudu

 
 





2015
Meno chilliä, menu chiliä
Puumalan Bono
Liigavihellyksiä vuoden ympäri
2014
2013
2012
2011
2010
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola