Raidan takaa


Puumalan Bono
( 16.02.2015 )

Iskevällä nimellä siunattu Juhani Kirves kuuluu naisten Salibandyliigaa viheltävään erotuomariryhmään. Tälle vuodelle hänet valittiin myös naisten kansainvälisiä otteluiden erotuomareiden joukkoon, ja debyytti ulkomaan kentillä tuli jo helmikuun alun MM-karsinnoissa.

33-vuotias Kirves on nyt viheltänyt noin 60 ottelua naisten liigassa. Miesten divaria hän on viheltänyt 11 ottelun verran. Kirves on vaikuttanut 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuoliskolla myös Jyväskylässä ja toiminut muun muassa KeSSetin puheenjohtajana.

Iisalmessa asuva Kirves on kihloissa ja ammatiltaan yläkoulun kieltenopettaja. Erotuomaritoiminnan lisäksi hänen harrastuksiinsa kuuluvat kuntosali, opesähly ja bänditoiminta. Lisäksi Kirves kertoo tykkäävänsä matkustella "aina kun työ ja rahatilanne antavat myöten".

Mutta minkä lajin kentillä Kirveksen voi bongata kesäisin pilli suussa? Mistä juontuu kutsumanimi Bono? Ja mikä soi musiikkimiehen stereoissa? Näihin ja moneen muuhun saat vastauksen seuraavaksi!

Omin sanoin: kuka olet, mistä tulet?
"Alun perin Puumalasta Savonlinnan ja Jyväskylän kautta Iisalmeen päätynyt kielimies ja erotuomaroinnin elämäntavakseen ottanut maailmankansalainen."

Milloin aloitit tuomaroinnin ja miten päädyit kurssille?
"Taisi olla vuonna 2000, kun ajattelin, että kesälajin ohella olisi mukava viheltää jotain myös talvella. Siitä sitten Kouvolaan Pasi Kylmämaan ja Veikko Pirhosen isännöimälle peruskurssille ja homma lähti käyntiin. Paljon kävin katsomassa pelejä ja yritin oppia kokeneimmilta."

Kerro tuomariurastasi?
"Aluepelejä -05 asti, A4-ryhmässä muutama vuosi, jonka jälkeen pallottelua miesten divarin ja naisten liigan välillä. Nyt olen sitten lopullisen valinnan tehneenä naisten liigassa. Kuluvan vuoden alusta kv-erotuomari niin ikään naisten puolella. Kansainväliset ympyrät ovat kiinnostaneet aina siviilityönkin puolesta ja ne tuovat varmasti oman mausteensa erotuomarityöskentelyyni myös oman maan sarjoihin."

Kerro omasta pelaajaurastasi?
"Kuntoilumielessä opettajakollegoiden kanssa, ei kilpailutaustaa. Pesäpalloa pelasin junnuvuodet."

Mikä on tuomaroinnissa parasta/ikävintä?
"Parasta: tämä on upea, henkisesti ja fyysisesti vaativa harrastus, joka hyvällä tavalla pakottaa erotuomarin kehittämään itseään ja toimintaansa. Totta kai lajin kautta on myös saanut paljon hyviä kavereita, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia.

Ikävintä: Yleisellä tasolla se, että vaikka miten yrität parhaasi, niin se ei vaan aina riitä. Toiminnan pitäisi olla virheetöntä, mutta kun se ei vain ole mahdollista. :)"

Mikä on ollut erotuomariurasi huippuhetki tähän saakka?
"Keväällä 2014 naisten Suomen cupin finaali SB Pro–Classic ja saman vuoden pronssiottelu OLS–Happee ovat jääneet mieleen.

Mitkä ovat vielä toteutumattomat tavoitteesi erotuomarina?
"Jos ei MM- finaalia, niin ainakin välierä. :)"

Vihellät myös pesäpalloa. Mitä toisit pesiksen puolelta salibandyyn erotuomaritoiminnan näkökulmasta?
"Erotuomaritoiminnan näkökulmasta en osaa sanoa, mutta yleisöä toisin salibandykatsomoihin lisää. Pesäpallossa katsomossa on helposti pari kolme tuhatta katsojaa ja tunnelma kentillä on usein aika hyvä. Salibandya pelataan monessa paikassa lähes tyhjille katsomoille, valitettavasti."

Entäs päinvastoin: mitä veisit salibandysta pesäpalloon?
"Salibandyssa ei ainakaan vielä soiteta suuta niin rajusti kuin pesäpallossa, ja siinä mielessä säbätuomarilla on parempi työrauha kuin kollegoillaan pesäpallon puolella. Joka kevät, kun salibandykausi on saatu päätökseen ja on aika siirtyä pesäpallokentille, pitää erotuomarin nahan muuttua aika paljon paksummaksi – eikä ainoastaan viileän kevätsään takia. Tässä on lajikulttuureissa suuri ero."

Oletko mukana erotuomaritoiminnassa muissakin tehtävissä kuin "vain" viheltämässä pelejä?
"Savo-Karjalan alueella koulutan alue-erotuomareita ja toimin otteluvalvojana. Vaikea olisi kuvitella sellaista tilannetta, että joskus irtautuisin erotuomaritoiminnasta kokonaan. Tämä on elämäntapa, joka on juurtunut aika syvälle."

Jos saisit olla päivän salibandydiktaattorina, mitä lajissamme muuttaisit? "Suojalasit pakollisiksi kaikille kaukalossa oleville! Silmiä kannattaa suojata, kun pallo kuitenkin liikkuu aika kovaa vauhtia ja vaikka kevyt onkin, niin osuessaan tekee pahaa jälkeä. Laseista kun ei ole mitään haittaa. Itse en ainakaan enää koskaan mene laatikkoon ilman laseja. Vuosien saatossa veto tai kimmoke on tullut suoraan linssiin n. 10 kertaa ja veikkaan, että joka kerta peli olisi loppunut omalta kohdalta siihen, jos laseja ei olisi ollut. Miettikääpä sitä."

Jos sinusta tehtäisiin elokuva, kuka näyttelisi pääosaa?
"Cruisen Tomppa, ollaan yhtä pitkiä ja yhtä komeita. :)"

Olet saanut kuulemma joskus kentillä lisänimen "Bono". Mistä tämä juontaa juurensa?
"Joo, kuten äsken tuli jo esille, olen varmaan yksi ensimmäisistä salibandyerotuomareista, joka käyttää kaukalossa suojalaseja. Nykyäänhän niitä onneksi on jo muillakin. Bono-nimen historia on sellainen, että eräs kuopiolainen alasarjaporukka tituleerasi minua omassa otteluraportissaan tällä nimellä. Olisiko lasien malli ja linssien väri ollut samanlainen kuin itse Bonolla, hyvinkin mahdollista. Tätä nimeä käytän mielelläni, kaikki kuulemani lisänimet eivät suinkaan ole ihan julkaisukelpoisia, joten tämä on siinä mielessä hauska poikkeus."

Olet musiikkimiehiä, joten luonteva jatkokysymys edelliseen on, että soiko U2 stereoissasi?
"Ja jos ei, niin mikä siellä soi?
Olen aika kaikkiruokainen ja jokaisesta genrestä löytyy mieluisaa kuunneltavaa ja erityisesti soitettavaa. Monesti olen kyllä kitaralla yrittänyt kopioida U2-kitaristi The Edgen soittotyyliä, mutta vielä ei Stratocaster taivu minun käsittelyssä sellaiseen. Muita suosikkeja ovat mm. Eric Clapton, Juha Tapio ja Haloo Helsinki. Musiikki on tärkeä osa elämää."

Kerro joku hauska kommellus tuomarivuosien varrelta?
"No yksi hauska juttu sattui tuossa ihan muutama viikko sitten. Oltiin kollega Henkka Snellmanin kanssa Tampereella vihellyshommissa ja saimme peliin sitten head setit. Olimme jo kerran aikaisemmin saaneet kunnian kokeilla näitä ja silloinkin itselläni oli suuria vaikeuksia saada kuuloke pysymään korvassa ja varsinkin siten, että se ei hiertäisi korvaa ihan verille. Tälläkin kertaa kuuloke teki kipeää ja viestintä oli aika nihkeää. Pelin jälkeen valittelin kipeää korvaani ja näin siinä samalla Henkan ottavan oman kuulokkeensa irti ja ihmettelin, että mikä valkoinen hänellä oli siinä kuulokkeessa. Siinä vaiheessa minulle selvisi, että korvaan ei ole tarkoitus laittaa pelkkää muovista terävää tikkua, vaan siihen muovin päälle tulee sellainen kuminen, korvan iholle miellyttävämpi sovitinkappale, aivan kuten nappikuulokkeissa. Silloin saattoi päästä jokunen ruma sana samalla, kun erotuomariparini kannustavasti nauroi kippurassa. No ensi kerralla homma toimii. :)"

Edellinen Raidan takaa -haastateltava Miikka Lähdesmäki halusi kysyä: Miten nollaat pieleen menneen ottelun?
"Tätähän harvemmin sattuu :).. Mutta kai siinä pitää parin kanssa miettiä, mitä olisi pitänyt tai olisi voinut tehdä toisin. Nykyäänhän kaikki pelit löytyvät netistä, joten videoita voi aina katsella ja yrittää löytää syitä epäonnistumiselle. Joskus syytä vaan ei löydy, on vain todettava, että tein virheen ja hyväksyn sen."

Mitä itse haluat kysyä seuraavalta Raidan takaa -piinapenkkin joutuvalta erotuomarilta?
"Kun ura aktiivierotuomarina on ohitse, näetkö itsesi vielä mukana erotuomaritoiminnassa jossain muussa roolissa?"

Terveiset haastattelun lukijoille?
"Nautitaan hienosta pelistä ja kohta alkavista playoff-otteluista."

Juhani Kirves (parinaan Henrik Snellman) erotuomarina naisten Salibandyliigan ottelussa Happee–Erä III sunnuntaina 22.2. kello 14.00 Jyväskylän Monitoimitalolla.

Teksti: I-P Airola
Kuvat: Esa Takalo, Jari Turunen 
Kirjaudu

 
 

2015
Meno chilliä, menu chiliä
Puumalan Bono
Liigavihellyksiä vuoden ympäri
2014
2013
2012
2011
2010
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola