Raidan takaa


Liigavihellyksiä vuoden ympäri
( 23.01.2015 )

Jörn Donnerin Sixtynine-elokuvan juoni on hämmentävä. Varsinaista suositusta ei voi antaa, mutta riittävän lyhyenä referaattina tälle palstalle voidaan kertoa, että leffassa päähenkilönä oleva mies harrastaa jääkiekkoerotuomarointia. Kun kiekkokausi keväällä päättyy ja naishahmo huokaa, että nyt miehellä on vihdoin aikaa olla hänen kanssaan, mies toteaa: "Ei, nyt alkaa jalkapallokausi!" Elokuvan loppukuvissa hän vipeltää pilli suussa vihreällä veralla.

Miikka Lähdesmäen elämä ei ole Jörn Donnerin elokuvaa, mutta tällainen ontuva johdanto tuoreimpaan Raidan takaa -haastateltavaamme sallittakoon tässä tapauksessa. Lähdesmäelläkin erotuomarikaudet nimittäin limittyvät päällekkäin. Salibandyn pääsarjojen lisäksi hänet nimittäin voi nähdä jakamassa oikeutta myös jalkapallon Veikkausliigan otteluissa.

35-vuotias Lähdesmäki on naimissa ja perheeseen kuuluu kaksi lasta. Erotuomaritoiminnan lisäksi hän kertoo harrastavansa antiikin keräilyä.
Salibandyssa Lähdesmäelle on kertynyt liigaotteluita vajaat 30, divaritason pelejä on rapiat sata enemmän. Tällä kaudella painopiste vihellyksissä on kuitenkin ollut lisääntyvässä määrin liigaotteluissa. Seuraavassa haastattelussa Lähdesmäki valaisee, miksi näin on.

Mutta mitä Lähdesmäki toisi salibandyyn toisesta lajistaan jalkapallosta? Miten katsojan huuto sai hänet nalkkiin Nurmossa? Seuraavat vastaukset kertokoot lisää näistä ja monesta muusta asiasta!

Omin sanoin: kuka olet, mistä tulet?
"Olen reilu, huumorintajuinen ja puhelias eteläpohjanmaalainen, joka on kotiutunut Satakunnan syrämmeen, Eurajoelle, komiasti!"

Milloin aloitit tuomaroinnin ja miten päädyit kurssille?
"Syksyllä 1998 tuli jalkapalloerotuomareille kutsu salibandytuomarikursseille, kaudet kun menevät sopivasti limittäin. Koskelan Klaus piti Lakeus -hotellissa kaksi iltaa intensiivistä koulutusta ja sillä tiellä ollaan!"

Kerro tuomariurastasi?
"Salibandyn puolella olen ollut Divarissa jo vuodesta 2001 lähtien ja ensimmäiset miesten liigamatsit olen tuominnut vuonna 2006. Olen yrittänyt vältellä matkustamista ja Divari on ollut sitä ajatellen mukava sarja varsin pitkään. Tilanne on kuitenkin muuttunut ja kun sain kutsun liigaan pari kautta sitten, otin sen innolla vastaan.

Jalkapallomatseja olen tuomaroinut liki 20 vuotta ja Valioerotuomarina alkaa siellä 11. kausi. Veikkausliigamatseja on takana liki sata ja Ykkösen pelejä lähes saman verran."

Kerro omasta pelaajaurastasi?
"Jalkapallossa pääsin juniorimaajoukkueen porteille ja erotuomarien sählyvuorolla olen pari kertaa meinannut tehdä maalin..."

Mikä on tuomaroinnissa parasta/ikävintä?
"Ylivoimaisesti parasta on ihmisten kanssa toimiminen, erityisesti silloin, kun ottelutapahtumassa ovat vastakkain kaksi joukkuetta täynnä Urheilijoita.

Ikävintä on tavata toimijoita, joiden ensisijainen tavoite on haastaa riitaa kaikesta ja kaikista."

Mikä on ollut erotuomariurasi huippuhetki tähän saakka?
"Salibandyssä Heikkilän Mikon kanssa viheltäessäni meillä oli vuonna 2003 huippuhetkiä lähes joka lauantai, mutta ei niistä tämän enempää...
Jalkapallossa tuomaroimani U21-maaottelu Tanska–Ruotsi."

Mitkä ovat vielä toteutumattomat tavoitteesi erotuomarina?
"Finaalimatsit ja virheetön ottelu vielä puuttuvat."

Vihellät myös jalkapallon Veikkausliigaa. Irtoaako tuomaroinnista lomaa missään vaiheessa vuotta?
"Eipä siinä pitkiä lomajaksoja kerry millään, mutta vaimon vankkumaton tuki on ollut osanani kaiken aikaa, mahdollistaen tämän "rumban". Suuri kiitos kuuluu hänelle."

Mitä toisit jalkapallon puolelta salibandyyn erotuomaritoiminnan näkökulmasta?
"Pienet asiat ottelutapahtuman ympärille, kuten tapahtumapäällikön neuvomaan tien pukuhuoneeseen, antamaan avaimen, kertomaan päivän ottelun aikataulut ja vaikkapa vain vaihtamaan muutaman sanan kuulumisia.
Lisäksi, kun matsi loppuu, niin toimitsijapöydän äärellä ei olisikaan hävinneen joukkueen taustoja syyllistä etsimässä, vaan pettymys käsiteltäisiin muulla tavoin."

Entäs päinvastoin: mitä veisit salibandysta futikseen?
"Positiivisen ja innovatiivisen eteenpäin pyrkimisen ja nyt tammikuussa ensimmäiset liigamatsit viheltäneen Rönnqvistin Johanin!"

Mikä on suosikkihallisi miesten Salibandyliigassa ja miksi?
"Rauman Salban kotihalli, Kauppis. Hyvä tunnelma ja legendoja eturivissä!"

Oletko mukana erotuomaritoiminnassa muissakin tehtävissä kuin "vain" viheltämässä pelejä?
"Koulutan futiksessa ja tarkkailen nuorempia tuomareita, salibandyssa olin erotuomarikouluttajana jokusen vuoden."

Jos saisit olla päivän salibandydiktaattorina, mitä lajissamme muuttaisit?
"Turva-alueet jokaiselle kentälle riittäviksi. Joillakin paikkakunnilla aidosti pelottaa katsomon eturivin pienimpien katsojien puolesta."

Jos sinusta tehtäisiin elokuva, kuka näyttelisi pääosaa?
"Jalkapalloileva pikkuveljeni Tuomas."

Me erotuomarit etsimme aina sitä täydellistä ottelua, turhaan. Asut Eurajoella, jossa sijaitsee Olkiluodon ydinvoimala. Eppu Normaali laulaa vanhassa rallissaan: "Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa, tottahan toki, muun muassa Olkiluodossa." Löytyykö se täydellisyys siis sieltä Eurajoelta?
"Näin joulun jälkeen ei ainakaan täydellinen keskivartalo löydy Eurajoelta!"

Kerro joku hauska kommellus tuomarivuosien varrelta?
"Nurmon liikuntahallissa oli siirretty jäähy päällä ja minun käteni tikkusuorana koulutuksen mukaisesti kohti kattoa. Silloin hiljaisessa hallissa kajahtaa yleisön seasta: "Kentän tyhmin mies, käsi ylös!"
Mitäs siinäkin sitten teet...?"

Edellinen Raidan takaa -haastateltava Tuomas Hartikainen halusi kysyä: Miten valmistaudut sekä milloin valmistautumisesi/ajatuksesi peliin alkaa?
"Ensimmäisen kerran, kun asettelulistat saapuu, tulee matseja tovi mietittyä. Aktiivisesti varmaan ottelua edeltävänä päivänä rupean orientoitumaan tulevaan. Pyrin keräämään kaiken saatavilla olevan tiedon joukkueista, pelipaikasta jne."

Mitä itse haluat kysyä seuraavalta Raidan takaa -piinapenkkiin joutuvalta erotuomarilta?
"Miten nollaat pieleen menneen ottelun?"

Terveiset lukijoille?
"Vauhdikkaita hetkiä kaikille tämän vaikeasti erotuomaroitavan lajin parissa viihtyville!"

Miikka Lähdesmäki (parinaan Ari Lähteenmäki) erotuomarina miesten Salibandyliigan ottelussa Happee – Classic pe 30.1. kello 18.30 Jyväskylän Monitoimitalolla

Teksti: I-P Airola
Kuvat: Elmeri Elo, Tiina Pirilä, Keskilinkki.com


 
Kirjaudu

 
 

2015
Meno chilliä, menu chiliä
Puumalan Bono
Liigavihellyksiä vuoden ympäri
2014
2013
2012
2011
2010
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola