Raidan takaa


Eräjorma pohjoisesta
( 04.11.2014 )

Tuomas Hartikainen on Oulussa asuva 33-vuotias opiskelija/tekninen myyjä, jonka perheeseen kuuluvat vaimon lisäksi reilut 2-vuotias poika ja puolivuotias tyttö. Mies on viheltänyt tähän mennessä noin 60 ottelua miesten Salibandyliigassa. Hän kantaa liki kaikkien muiden suomalaisten mies-Hartikaisten tapaan ”Härski”-lempinimeä.
Vaikka Etelä-Suomesta katsoen monien mielestä Oulukin on jo kaukana pohjolassa (todellisuudessa noin puolivälissä Suomi-neitoa), niin Hartikainen on alunperin vieläkin pohjoisempaa, Lapista asti. Napapiirillä hän sai myös ensikosketuksensa erotuomariharrastukseen.
Mutta minkä muun lajin parissa hän on pakertanut erotuomarina? Mitä tekemistä ”Härskillä” on Kellon Lyönnin kanssa? Ja mitä hän sai yllättäen pelaajalta taskuunsa pantavaksi kesken ottelun? Älä jää ihmettelemään, Raidan takaa sen selvittää!

Omin sanoin: kuka olet, mistä tulet?
”Tuomas "Härski" Hartikainen. Rovaniemeltä kotoisin, mutta 10 vuotta jo Oulussa.”

Onko sinulla muita harrastuksia kuin erotuomarointi?
”Eräjormailu, kaikki mahdollinen urheilu ja rintamamiestalo :)”

Milloin aloitit tuomaroinnin ja miten päädyit kurssille?
”Taisi olla vuosi 2002 tai jotain ja saunan lauteet. Porukalla päätettiin lähteä Rovaniemellä silloisesta RSB:n 2-joukkueesta kurssille Fordellin Teron yllyttäessä vieressä. Päällimmäisenä taisi olla ajatus, että kyllä tuon homman paremmin hoitais kuin silloiset 4. divarin tuomarit, jossa itse pelattiin.”

Kerro tuomariurastasi?
”Aluksi tuomarointi oli pelaamisen lisäksi mukavaa vastapainoa, mutta muutaman vuoden vislattua homma alkoi kiinnostaa tosissaan. Muutto Ouluun toi lisää kierroksia tuomarointiin ja mielessä alkoi pyöriä ajatus isommista kentistä. Pohjola Cup Joensuussa on jäänyt mieliin ikuisiksi ajoiksi ja tuon reissun muisteleminen tuo aina hymyn kasvoille. Pilke on pysynyt aina silmäkulmassa tässäkin hommassa, vaikkakin vaikeita kausia on myös tullut kohdattua. On ollut hienoa huomata, että myös tuomarit ovat oma joukkueensa, jossa huumori on isossa osassa ja toisia autetaan tarpeen tullen.”

Kerro omasta pelaajaurastasi?
”Rovaniemen puulaakit kaveriporukassa johdattivat lopulta paikalliseen salibandyseuraan 5. divariin. Koheltamisen seurauksena muutamat nousujuhlatkin päästiin vuosien aikana kokemaan. Sodankylän prikaatin historian ensimmäistä salibandyjoukkuettakin tuli edustettua sotilaitten SM-kisoissa ei niin menestyksekkäästi, mutta jälleen yksi unohtumaton reissu tuli koettua hienossa jengissä.
Oulussa tuli jälleen koettua KeLyssä muutamat nousujuhlat ja pohjoisen 2. divari. Pistenikkaria minusta ei saanu ikinä joten keskityin lähinnä koko pelaajaurani vastustajan ärsyttämiseen ja tuomareiden hämmentämiseen :).”

Mikä on tuomaroinnissa parasta/ikävintä?
”Parasta on, kun yleisö ja pelaajat elävät pelissä mukana täysillä. Kaikki antavat kaikkensa ja tuomareita ei edes huomata pelissä. Kaiken aistii, jopa tulevankin, eli on sellaisessa flow-tilassa, jossa mitään ei jää huomioimatta. Tätä herkkua on tullut kerran maistettua ja siihen on vielä pyrkimys uudestaan. Ikäviä piirteitä onkin vaikeampi löytää, mutta viime vuonna otti koville ihan kentän ulkopuolisten asioiden vuoksi. Kun ennen peliä ei saa muita asioita nollattua niin tietää, että hankala tulee illasta.”
Mikä on ollut erotuomariurasi huippuhetki tähän saakka?
”Liigan pleijarit, erotuomarivaihto Sveitsissä ja Pohjola Cup.”

Mitkä ovat vielä toteutumattomat tavoitteesi erotuomarina?
”Olla liiga-askissa viimeiseen peliin saakka.”

Olet myös jalkapalloerotuomari. Kerrotko vähän tämän lajivalinnan taustoista ja valaisetko myös, miten lajit eroavat toisistaan erotuomaroinnin näkökulmasta?
”Futis jäi muutama vuosi sitten, koska päätin panostaa kaiken salibandyyn. Futis alkoi aikoinaan huvin vuoksi, mutta jo toisena vuotena huomasin olevani Pohjola Cupissa ja kolmantena vuotena viheltäväni Kakkosessa. Yhteensä 4 vuotta Kakkosessa ja huomasin hommasta menneen mielenkiinnon täysin. Pelien perässä ympäri vuoden reissaaminen ei soveltunut omalla kohdalla, vaan kesän halusi viettää nauttien elämästä ilman huolen häivää.”

Oletko mukana erotuomaritoiminnassa muissakin tehtävissä kuin "vain" viheltämässä pelejä?
”Olin mukana vuosia kouluttajana ja valmentajana, mutta perheenlisäyksen vuoksi päätin jättää toistaiseksi ne hommat muille. Myöhemmin olisi tarkoitus jälleen tarttua kapulaan ja olla ainakin alueella kehittämässä tuomarointia.”

Jos saisit olla päivän salibandydiktaattorina, mitä lajissamme muuttaisit?
”Sallisin pallon potkimisen rajattomasti pelin käydessä. Korottaisin laitoja 5 cm.”

Mikä on suosikkihallisi miesten Salibandyliigassa ja miksi?
”Suosikkia ei varsinaisesti ole, mutta plussaa on jos koppi on tilava.”

Olet ns. pohjoisen poikia. Mitkä asiat erottavat teidät "etelän vetelistä"?
”Ollaan piirun verran lepposempia kuin etelässä :).”

Jos sinusta tehtäisiin elokuva, kuka näyttelisi pääosaa?
”Ben Affleck.”

Kerro joku hauska kommellus tuomarivuosien varrelta?
”Näitä on paljon, mutta mukavimpia hetkiä lienee, kun naisten kakkosdivaripelissä pelaaja antoi vaihtopenkiltä puhelinnumeronsa kesken pelin :).”

Edellinen Raidan takaa -haastateltava Markku Heikkinen halusi kysyä: Erikoisin rituaali, mitä itse tai erotuomarikollegasi tekee ennen ottelua?
”Olen aina ihmetelly mikä rituaaleissa kiehtoo, koska en ole ikinä tietoisesti tehny mitään samalla tavalla enne otteluita. Fiiliksen mukaan joskus tulee punnerrettua ja toisinaan tanssittua tai karjuttua. Toisten kanssa tulee paiskottua läpsyt tai nyrkit ja toisten kans todetaan vaan et noni, sit mennää. Kotoa reissuun lähtiessä ennen kuin istun autoon käyn mielessä läpi kaikki kamat, mitä laukkuun pakkasin. Joskus on lentokentälle lähtiessä taksikuski hieman ihmetelly. mitä jäin seisoskeleen hetkeksi oven ulkopuolelle.”

Mitä itse haluat kysyä seuraavalta Raidan takaa –piinapenkkin joutuvalta erotuomarilta?
”Miten valmistaudut sekä milloin valmistautumisesi/ajatuksesi peliin alkaa?”

Tuomas Hartikainen (parinaan Toni Kokkonen) erotuomarina miesten Salibandyliigan ottelussa Happee – Nokian KrP su 8.11. kello 18.30 Jyväskylän Monitoimitalolla

Teksti: I-P Airola
Kuvat: Jari Turunen


 
Kirjaudu

 
 

2015
2014
Eräjorma pohjoisesta
Opiskelurahan keruusta cup-finaaliin
Ennätysnainen
Semifinal Special: Anssi Silvo – Honest for The Game
Ura urkeni Kannuksesta
Pillimies Pietarsaaresta
2013
2012
2011
2010
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola