Raidan takaa


Opiskelurahan keruusta cup-finaaliin
( 02.10.2014 )

Markku Heikkinen on 35-vuotias myyntineuvottelija, jolla on takana jo useampi kausi miesten Salibandyliigan erotuomarina. Ennen alkavaa kautta hän oli viheltänyt 41 miesten liigapeliä, joten puolen sadan pelin rajapyykki täyttyy kohtapuoliin.
Lappeenrantalaisen Heikkisen perheeseen kuuluvat vaimo sekä kaksi tytärtä (kohta 3 v ja 6 kk). Erotuomaritoiminnan lisäksi Markun voi tavata harrastuksista maila kädessä joko golfkentältä kesällä tai sitten talvella sählykentältä alasarjojen parista.

Mitä Heikkinen on tehnyt punaisten korttien kadotessa? Miten mieheen liittyy Jussi Vatanen? Ja jos lipsahdetaan lajirajan yli, mitä Heikkinen tuumaa rakkaan kotikaupunkinsa kiekkojoukkueeseen liitetystä kusipäisyydestä? Vastaukset näihin ja moneen muuhun mieltä askarruttavaan selviävät ohessa!

Omin sanoin: kuka olet, mistä tulet?
“Olen Markku Heikkinen ja tulen Lappeenrannasta. Meinasin eksyä pääkaupungin suunnalle pari vuotta sitten, mutta onnistuin kuitenkin jäämään kotiseuduille. Olen siis syntyperäinen lappeenrantalainen.”

Milloin aloitit tuomaroinnin ja miten päädyit kurssille?
“Muistaakseni vuonna 2001, kun vihelsin ensimmäistä kertaa jotain puulaakiturnausta. Toisessa päässä kenttää hääri erotuomarina muuan Pasi Kylmämaa. Ei ollut aikomus ryhtyä erotuomariksi, vaan tehtiin silloisen joukkueen kanssa talkoohommia. Kylmämaa sanoi seuraavalla viikolla alkavasta peruskurssista, että siellä nähdään.”

Kerro tuomariurastasi?
“Muutama ensimmäinen erotuomarivuosi meni rahoittaen opiskelijaelämää. Pelaaminen oli ns. ykkösjuttu. Kun viimein tajusin, ettei kädet ja jalat pysy muiden mukana, keskityin enemmän erotuomarointiin. Olisikohan ollut vuosi 2006 ja silloin Pohjola Cupin kautta pääpaino siirtyi erotuomarointiin. Siihen aikaan naisten liiga ja divari onnistuivat samaan aikaan, joten tuli kaksi kautta oltua myös naisten liigaryhmässä. Kausi 2010–11 Suomen ympäri divaripelejä ja seuraavaksi kaudeksi miesten liigaryhmään. Lähdössä siis neljäs kausi miesten liigassa.”

Kerro omasta pelaajaurastasi?
“Juniorisarjoja ja miesten puolella 3-divaritasolla.”

Mikä on tuomaroinnissa parasta/ikävintä?
“Parasta on varmaankin se tunne, kun havainnoi kuuluvansa joukkoon. Onko se nyt sitä kuuluisaa luottamusta. Tällöin kaikki keskittyy olennaiseen ja jokaisesta tilanteesta taistellaan loppuun asti.
Ikävintä onkin sitten se toinen puoli, kun hallin seinätkin ovat väärän väriset. Eli otteluun osallistujille kenellekään ei kelpaa mikään.”

Mikä on ollut erotuomariurasi huippuhetki tähän saakka?
“Suomen Cupin finaali viime vuonna. Myös viime kevättalvella Hollannissa miesten MM-karsintojen vihellysreissu oli mieleenpainuva kokemus.”

Mitkä ovat vielä toteutumattomat tavoitteesi erotuomarina?
“Finaaleita varmaan kaikki haluavat viheltää ja kansainvälinen erotuomaritoimintakin kiinnostaa.”

Mikä on suosikkihallisi miesten Salibandyliigassa ja miksi?
“Loviisan poistuessa hetkellisesti joukostamme, nostan suosikkihalliksi Joensuun Areenan. Aina lämmin vastaanotto sekä erotuomareistakin huolehditaan hyvin.”

Oletko mukana erotuomaritoiminnassa muissakin tehtävissä kuin "vain" viheltämässä pelejä?
“Olen aluekouluttajana sekä Kaakkois-Suomen Salibandyerotuomarikerhon (Kasbek) ry:n aktiivina.”

Jos saisit olla päivän salibandydiktaattorina, mitä lajissamme muuttaisit?
“Olosuhteet kuntoon. Näin saataisiin yhdenmukaistettua lajia lajin sisältäpäin. Myös sääntöihin lisäisin jäähysyyksi jälkipelin ja ‘pikkukakkosen’ käytöksestä sekä jäähyn antamisen jälkeen jatkettaisiin aina rikotun joukkueen vapaalyönnillä.”

SaiPaa on joskus syytetty "karjalaisesta kusipääkiekosta". Mitkä ovat Lappeenrannan miehen terveiset termin keksijöille?
“Tarkoitat siis legenda Heikki Mälkiän luomaa pelityyliä 90-luvun lopulla: kiekot runnataan vaikka väkisin maaliin, kaikki lasketaan, taklauksia ja tappeluja ei kaihdeta. No nykyään sitä on jatkojalostettu ihan mukavasti. Näkeehän sen sarjataulukosta parin vuoden ajalta.”

Jos sinusta tehtäisiin elokuva, kuka näyttelisi pääosaa?
“Jussi Vatanen.”

Kerro joku hauska kommellus tuomarivuosien varrelta?
“Ei ole ihmeellisiä kommelluksia käynyt. Mutta punainen kortti on jäänyt muutaman kerran pukukoppiin, kun ulosajo on täytynyt antaa. Siitäkin selvittiin ‘jääkiekkotyylillä’.”

Edellinen Raidan takaa -haastateltava Mervi Flinkman halusi kysyä: Miten pelaajauraansa lopettelevia huippupelaajia saataisiin houkuteltua erotuomaroinnin pariin?
“Tarjoamalla mahdollisuuden lyhyen tien kautta esim. pääsarjaotteluihin, mikäli kyvyt/halut riittävät. Tekeminen kuitenkin tulisi olla keskiössä.”

Mitä itse haluat kysyä seuraavalta Raidan takaa -piinapenkkin joutuvalta erotuomarilta?
“Erikoisin rituaali, mitä itse tai erotuomarikollegasi tekee ennen ottelua?”

Markku Heikkinen (parinaan Toni Pekkinen). erotuomarina miesten Salibandyliigan ottelussa Happee–Indians sunnuntaina 12.10. kello 18.30 Jyväskylän Monitoimitalolla

Teksti: I-P Airola
Kuvat: Jari Turunen


 
Kirjaudu

 
 

2015
2014
Eräjorma pohjoisesta
Opiskelurahan keruusta cup-finaaliin
Ennätysnainen
Semifinal Special: Anssi Silvo – Honest for The Game
Ura urkeni Kannuksesta
Pillimies Pietarsaaresta
2013
2012
2011
2010
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola