Raidan takaa


Kummelin kotikonnuilta kansainvälisiin koitoksiin
( 13.10.2010 )

Janne Koskinen on osa liigaerotuomariryhmien vahvaa Tampereen seudun keskittymää. Huumoriryhmä Kummelin (”Mr, referee, mister referee! It wasn’t me, it was the other guy!”) kanssa samalta paikkakunnalta kotoisin oleva Koskinen on keitetty erityisen kovissa liemissä naisten liigassa, jonka koitoksiin hän nyt keskittyykin yhtenä tuon ryhmän ehdottomista kärkituomareista. Takana on kosolti myös miesten ykkösdivaria liittoerotuomarina sekä miestenkin liigan pelejä, mutta nyt Koskinen viheltää pääsarjoista vain naisten liigaa.

Iältään Koskinen on ”fyysisesti 36, mutta henkinen aikuistuminen on vähä niin sun näin”. Kaukalon ulkopuolella hän sanoo olevansa ”hemmetin tylsä historianope”.

Mitä muuta jo toinen tuomaritossu kansainvälisissä kaukaloissa oleva Janne Koskinen on? Mitä hän ajattelee Nuoren Suomen periaatteista ja mitä hän kaipaisi naisten otteluihin lisää? Antaa herran itsensä kertoa!

Omin sanoin: kuka olet, mistä tulet?
”Syntyisin Kangasalta, asustellut välillä Mansessa ja jopa Helsingissä ja palannut jälleen isieni maille. Vasemmistohumanisti, jonka harrastuksia on urheilu, penkkiurheilu (erityisesti jalitsu – TPV ei putoa koskaan!!), FF2, lukeminen (lähinnä sotahistoriaa englanniksi ja Korkkarit) ja ruoan laitto. Olen myös huumorintajuinen ja muutenkin ihq, lempivuodenaika talvi.

Tuomarointiin eksyin Tampereen yliopiston yösählyjen kautta, kun Laakkosen Jouni näki mun tuomaroivan siellä ja vinkkas, notta menisit poika kurssille, niin oppisit viheltään.”

Milloin aloitit tuomaroinnin?
”1998 syksyllä kävin aloittelevien kurssin ja sille tielle on jääty.”

Mikä on tuomaroinnissa parasta/ikävintä?
”Parasta on se vallan tunne (no läppäläppä). Parasta antia on pitkät tuomarointireissut Teemun R:n (Rannikko, ei se koripalloilija, toim. huom.) kanssa Ouluun, kun jutellaan koko matka syvällisiä ja parannetaan maailmaa. Toiseksi parasta on tuomarointireissut Ouluun Jani H:n (Hautakorpi, toim. huom.) kanssa, kun Jani pitää koko matkan musavisaa pohjanmaalaisista bändeistä ja parantaa maailmaa (ja sit sen pitää takaisin tullessa poiketa aina monta kertaa pisutauolle).

Ikävintä on se kun toinen joukkue häviää. (Sitä toivoo aina kaikille vain hyvää ja on ikävää, että urheilussa pitää niin innokkaasti hakea sitä voittajaa – ai niin, siitähän urheilussa on kyse. Eli tässä sivumennen sanoen Nuori Suomi -periaatteet on syvältä.)

Olet viheltänyt sekä naisten että miesten liigaa. Mitkä ovat olennaiset erot naisten ja miesten liigaottelussa erotuomarin vinkkelistä?
”No naisten pelissä pienemmät rikkeet vaikuttavat peliin enemmän kuin miehillä, eli ei ole voimaa (eikä aina määrätietoisuuttakaan) puskea vielä pienen rikkeen jälkeen eteen päin, joten hyödyn ja vapareiden kanssa joutuu
pelaamaan vähän eri linjoilla kuin miesten peleissä. Tästä viimeksi Kuussaaren kanssa Kuortaneella juteltiin ja kyllä se tuomareidenkin toive olisi, että voitaisiin vähemmillä katkoilla viedä peliä etiäpäin ja pelin flow säilyisi.

Totta kai eroa on myös temmossa ja pelivauhdissa. Kaipaisin naisten matseihin enemmän rohkeaa 1–1 -haastamista, joilla joko päästäisiin paremmin maalintekosektoriin tai sitten pakotettaisiin vastustaja rikeeseen ja saatais mahdollisesti myös enemmän rankkuja yms.”

Mitkä asiat ovat erotuomarille naisten otteluissa vaikeampia kuin miesten peleissä?
”No varmaan lähinnä tuo peliin OIKEASTI vaikuttavien rikkeiden bongaaminen ja pelin flown säilyttäminen.”

Naisten liigalla on ollut muutaman vuoden oma koulutusryhmä. Mitä mieltä olet siitä, että naisten liigan viheltäjät on eriytetty omaksi porukakseen?
”No mun mielestä ehdottoman oikea suuntaus. Valmensin itse naisia aikanaan seitsemän vuotta (terveisiä vaan MIG:lle) ja sinä aikana v..utti monesti, kun kentälle marssi pillipiipareita sillä asenteella, et nää on ny taas vaan näitä naisten matseja. Nyt ne jotka naisten liigaa viheltää on valikoitu varmasti myös tuota asennekysymystä silmällä pitäen. Kyllähän se on myös liitolta viesti Nliigan joukkueiden suuntaan, että ollaan valmiita panostamaan myös naisten puolelle.

Samalla myös se takavuosien kritiikki siitä, et Lapuskissa sai aina pelata kovempaa kuin muualla lienee hiljentynyt, koska vääjäämättä linja yhtenäistyy, kun vihelletään ristiin rastiin ympäri maata ja eri parien kanssa (tämähän oli yksi isoista tavoitteista, linjan yhtenäistäminen). Myös vihellystuntuma Nliigaan säilyy paremmin, kun pelejä on tasaisesti pitkin vuotta, eikä niin kuin takavuosina kun liittotuomarit veti pari matsia runkosarjaa joskus syssymmällä ja sit siltä pohjalta pleijjareihin (ja ihmeteltiin, jotta milläs linjalla näitä taas pitikään vetää).”

Oliko itsellesi vaikeaa tehdä päätös jättää miesten pääsarjapelit ja keskittyä vain naisten otteluiden tuomitsemiseen?
”No olihan se pitkän pohdinnan tulos, mutta itse päätös ei ollut lopulta vaikea. Naisten puolelle veti mahdollisuus kv. peleihin, hyvin toiminut yhteistyö tuomariparini Teemun kanssa ja myös se, että koen pystyväni siellä antamaan pelille enemmän, kun on myös tuota em. valmentajataustaa. Koin itse, etten ole persoonaltani tarpeeksi äijjä ja flamboyant miesten liigaan (tyyliin Anssi Silvo) ja sieltä on varmasti parempia tulossa selän takaa ohi, joten mitäpä siellä muiden jaloissa pyörimään.”

Olet myös tuore naisten kansainvälisten otteluiden erotuomari Teemu Rannikon parina. Onnittelut! Millä mielin lähdet naisten kansainvälisiin otteluihin?
”No siis meitähän on esitetty kansallisen liiton puolesta, mutta lopullisen päätöksen tekee kv. liitto, joten otetaan ne onnittelut vastaan sitten kun se aika koittaa, että on leimat papereissa. Mutta tähtäin asetettiin Teemun kanssa kv. kentille hyvin menneen viime kauden jälkeen. Kotimaassa oli kuitenkin vedetty sekä cupin että liigan finaalit, joten olihan se luonnollista asettaa tähtäin seuraavalle portaalle.

Kyllähän sinne lähdetään testaamaan ja parantamaan sitä omaa osaamista ja nöyränä poikana isompiin kuvioihin, mutta totta kai pidemmällä tähtäimellä sielläkin on mielessä, että päästäisiin jossain vaiheessa tuomaroimaan myös niitä ratkaisupelejä (olympialaisten näytösmatsiin ois hyvä lopettaa 2020).”

Missä naisten liigan hallissa on paras tunnelma? Miksi?
”Kyllä se Lappeenranta vie voiton. Väkeä on ja meteliä kans, eli kannustusta löytyy ja kunnon metelissä on kiva viheltää.”

Mikä on olennaisin ero valmistautumisessa, kun liigaottelu on ns. ”vieraspeli” matkan takana kuin jos se on ”kotipeli” Tampereella?
”No olennaisin ero on se matka, eli siinä tulee puhuttua ensten kaikki diipadaapa-jutut ja parannettua sitä maailmaa, mut sitten kun pelipaikka lähestyy, niin pikku hiljaa alkaa myös tulla puheisiin ne illan joukkueet yms. ja sitä on henkisesti aina valmiimpi peliin noissa reissukeikoissa. On sillain jotenkin spesiaalimpi tunne, että ny mennään oikeesti peliin, eikä keskiviikkoiltana työpäivän jälkeen Spiraalille tai Tampere-Areenalle hommiin.

Reissupeleissä menee noi peliä edeltävät ruokailutkin niinkun oikeesti pitäis mennä, eikä ns. snickkersillä kentälle niinkun joskus kotimatseissa. Aikataulutus on kohdillaan ja on helpompi irrottautua arjesta noissa reissuissa.”

Mikä on ollut erotuomariurasi huippuhetki tähän saakka?
”Viime kauden Suomen cupin finaali Porvoossa, halli täynnä, hirvee mekkala koko ajan ja matsikin meni hyvin, tuli maaleja ja rankkareita, laitaa kaatui ja meininki oli ”kerrasta poikki”. Oli tosi hienoa viheltää siellä.”

Mitkä ovat vielä toteutumattomat tavoitteesi erotuomarina?
”No jos sinne olympialaisiin pääsis.”

Jos saisit olla päivän salibandydiktaattorina, mitä asioita lajissamme muuttaisit?
”Jalkasyöttösääntö on persiistä, ei mulla muuta.”

Terveiset Kesset.comin lukijoille?
”Pitäkää lippu korkialla, kyllä sieltä Keski-Suomestakin ihan ok tuomareita tulee (paitti Lampinen, se on ihan kurko). Ja Kokkosen Tonille erityisesti PIDÄ PÄÄ YLHÄÄLLÄ!!”

Kerro joku hauska kommellus tai muuten mieleen jäänyt sattuma tuomarivuosien varrelta?
”No kesällä 2006 kun oltiin Slovak Openissa Bratislavassa viheltämässä ja meillä oli finaalipäivänä Heikkilän Pekun kanssa aamupuskuna joku puolivälierä, niin hallilla kävi ilmi, että Peku oli jättäny vihellystossut hotellille ja mukana ei ollu kun jalassa olevat lenkkarit mallia maasto. No Peku laatikkoon maastolenkkareilla ja pauttirallaa 5min pelattu, kun Peku spurttaa takaperin ja lenkkareitten vähän rouvimpi pohjakuviointi tarttuu
keskiviivaan, Peku kuurenkympin vauhdista selälleen ja saatana suoraan ukemilla ylös. Voitte kuvitella, että hieman nauratti. Ittelle ei oo koskaan sattunu mitään, lähinnä oon naureskellu toisten toilailuille:).”

Janne Koskinen (parina Olli Juvonen) tuomitsee Jyväskylän monitoimitalolla sunnuntaina 24.10.2010 kello 16.00 naisten salibandyliigan ottelussa Happee-SB Vantaa

Teksti: I-P Airola
Kuvat: Olli Laukkanen
 
Kirjaudu

 
 

2015
2014
2013
2012
2011
2010
Tähdistötuomari Raikka raikaa
Porilainen kaikilla mausteilla
MM-spesiaali: Vesa Vilkki vipeltää
Melankolinen ja motoristinen Miikka
Saunan lauteilta liigatuomariksi
Kummelin kotikonnuilta kansainvälisiin koitoksiin
Kokkonen kentälle
Sirkka häärii liigatuomareiden taustapiruna - SPECIAL
Tuore cup-mestari Silvo sivaltaa
Tykkimies Tuomi ampuu kovilla
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola